Litchfield House

We sited this house 400 feet off a public road, just inside the tree line at the bottom of a southerly sloping hayfield.  An abandoned farm track bisects the meadow, passing through the house and forming an open breezeway and pedestrian entrance.  We intend that both the building’s austerity and its alignment with the evident order of stone walls and meadows in the landscape might serve as an antidote to the probable subdivision and development of nearby farmland.

The house was conceived and constructed as an endo-skeleton of ash wood bents composed of bolt-laminated arches and ganged columns and beams.  An insulating shell of stress-skin panels sheaths the un-braced frame, supporting it against wind shear and allowing the structure to be articulated on the building’s interior.  The structural frame of the house was designed, engineered, and produced in our studio.

We sited this house 400 feet off a public road, just inside the tree line at the bottom of a southerly sloping hayfield.  An abandoned farm track bisects the meadow, passing through the house and forming an open breezeway and pedestrian entrance.  We intend that both the building’s austerity and its alignment with the evident order of stone walls and meadows in the landscape might serve as an antidote to the probable subdivision and development of nearby farmland.

The house was conceived and constructed as an endo-skeleton of ash wood bents composed of bolt-laminated arches and ganged columns and beams.  An insulating shell of stress-skin panels sheaths the un-braced frame, supporting it against wind shear and allowing the structure to be articulated on the building’s interior.  The structural frame of the house was designed, engineered, and produced in our studio.

We sited this house 400 feet off a public road, just inside the tree line at the bottom of a southerly sloping hayfield.  An abandoned farm track bisects the meadow, passing through the house and forming an open breezeway and pedestrian entrance.  We intend that both the building’s austerity and its alignment with the evident order of stone walls and meadows in the landscape might serve as an antidote to the probable subdivision and development of nearby farmland.

The house was conceived and constructed as an endo-skeleton of ash wood bents composed of bolt-laminated arches and ganged columns and beams.  An insulating shell of stress-skin panels sheaths the un-braced frame, supporting it against wind shear and allowing the structure to be articulated on the building’s interior.  The structural frame of the house was designed, engineered, and produced in our studio.

We sited this house 400 feet off a public road, just inside the tree line at the bottom of a southerly sloping hayfield.  An abandoned farm track bisects the meadow, passing through the house and forming an open breezeway and pedestrian entrance.  We intend that both the building’s austerity and its alignment with the evident order of stone walls and meadows in the landscape might serve as an antidote to the probable subdivision and development of nearby farmland.

The house was conceived and constructed as an endo-skeleton of ash wood bents composed of bolt-laminated arches and ganged columns and beams.  An insulating shell of stress-skin panels sheaths the un-braced frame, supporting it against wind shear and allowing the structure to be articulated on the building’s interior.  The structural frame of the house was designed, engineered, and produced in our studio.

We sited this house 400 feet off a public road, just inside the tree line at the bottom of a southerly sloping hayfield.  An abandoned farm track bisects the meadow, passing through the house and forming an open breezeway and pedestrian entrance.  We intend that both the building’s austerity and its alignment with the evident order of stone walls and meadows in the landscape might serve as an antidote to the probable subdivision and development of nearby farmland.

The house was conceived and constructed as an endo-skeleton of ash wood bents composed of bolt-laminated arches and ganged columns and beams.  An insulating shell of stress-skin panels sheaths the un-braced frame, supporting it against wind shear and allowing the structure to be articulated on the building’s interior.  The structural frame of the house was designed, engineered, and produced in our studio.

We sited this house 400 feet off a public road, just inside the tree line at the bottom of a southerly sloping hayfield.  An abandoned farm track bisects the meadow, passing through the house and forming an open breezeway and pedestrian entrance.  We intend that both the building’s austerity and its alignment with the evident order of stone walls and meadows in the landscape might serve as an antidote to the probable subdivision and development of nearby farmland.

The house was conceived and constructed as an endo-skeleton of ash wood bents composed of bolt-laminated arches and ganged columns and beams.  An insulating shell of stress-skin panels sheaths the un-braced frame, supporting it against wind shear and allowing the structure to be articulated on the building’s interior.  The structural frame of the house was designed, engineered, and produced in our studio.