Quarry House

This weekend house occupies the site of a former gravel quarry; the house creates a sunlit courtyard between two steeply sloping banks, against which we formed a pair of parallel concrete retaining walls that hold two wooden volumes containing public rooms and bedrooms. The main space, a large living and dining area with porches and terraces to east and west, stretches between the kitchen and breakfast rooms, which open to a kitchen garden, and the 3-story bedroom wing, which is nestled into the hillside.

The house provides open, airy spaces that connect directly to the outdoors for family gatherings and a series of private rooms for the family and their guests.  The warmth of wood construction acts as a counterpoint to the concrete that shapes the landscape. The structural timber frame creates the floors and roofs of the house, cantilevering these planes to create soffits and overhangs that shield the interior from summer sunlight and form sheltered exterior spaces while helping to mitigate the height of the house against the steepness of the grade.

JIG Construction, our fabrication shop, designed and built the dining table, the porch table, interior millwork and the custom exterior doors.

This weekend house occupies the site of a former gravel quarry; the house creates a sunlit courtyard between two steeply sloping banks, against which we formed a pair of parallel concrete retaining walls that hold two wooden volumes containing public rooms and bedrooms. The main space, a large living and dining area with porches and terraces to east and west, stretches between the kitchen and breakfast rooms, which open to a kitchen garden, and the 3-story bedroom wing, which is nestled into the hillside.

The house provides open, airy spaces that connect directly to the outdoors for family gatherings and a series of private rooms for the family and their guests.  The warmth of wood construction acts as a counterpoint to the concrete that shapes the landscape. The structural timber frame creates the floors and roofs of the house, cantilevering these planes to create soffits and overhangs that shield the interior from summer sunlight and form sheltered exterior spaces while helping to mitigate the height of the house against the steepness of the grade.

JIG Construction, our fabrication shop, designed and built the dining table, the porch table, interior millwork and the custom exterior doors.

This weekend house occupies the site of a former gravel quarry; the house creates a sunlit courtyard between two steeply sloping banks, against which we formed a pair of parallel concrete retaining walls that hold two wooden volumes containing public rooms and bedrooms. The main space, a large living and dining area with porches and terraces to east and west, stretches between the kitchen and breakfast rooms, which open to a kitchen garden, and the 3-story bedroom wing, which is nestled into the hillside.

The house provides open, airy spaces that connect directly to the outdoors for family gatherings and a series of private rooms for the family and their guests.  The warmth of wood construction acts as a counterpoint to the concrete that shapes the landscape. The structural timber frame creates the floors and roofs of the house, cantilevering these planes to create soffits and overhangs that shield the interior from summer sunlight and form sheltered exterior spaces while helping to mitigate the height of the house against the steepness of the grade.

JIG Construction, our fabrication shop, designed and built the dining table, the porch table, interior millwork and the custom exterior doors.

This weekend house occupies the site of a former gravel quarry; the house creates a sunlit courtyard between two steeply sloping banks, against which we formed a pair of parallel concrete retaining walls that hold two wooden volumes containing public rooms and bedrooms. The main space, a large living and dining area with porches and terraces to east and west, stretches between the kitchen and breakfast rooms, which open to a kitchen garden, and the 3-story bedroom wing, which is nestled into the hillside.

The house provides open, airy spaces that connect directly to the outdoors for family gatherings and a series of private rooms for the family and their guests.  The warmth of wood construction acts as a counterpoint to the concrete that shapes the landscape. The structural timber frame creates the floors and roofs of the house, cantilevering these planes to create soffits and overhangs that shield the interior from summer sunlight and form sheltered exterior spaces while helping to mitigate the height of the house against the steepness of the grade.

JIG Construction, our fabrication shop, designed and built the dining table, the porch table, interior millwork and the custom exterior doors.

This weekend house occupies the site of a former gravel quarry; the house creates a sunlit courtyard between two steeply sloping banks, against which we formed a pair of parallel concrete retaining walls that hold two wooden volumes containing public rooms and bedrooms. The main space, a large living and dining area with porches and terraces to east and west, stretches between the kitchen and breakfast rooms, which open to a kitchen garden, and the 3-story bedroom wing, which is nestled into the hillside.

The house provides open, airy spaces that connect directly to the outdoors for family gatherings and a series of private rooms for the family and their guests.  The warmth of wood construction acts as a counterpoint to the concrete that shapes the landscape. The structural timber frame creates the floors and roofs of the house, cantilevering these planes to create soffits and overhangs that shield the interior from summer sunlight and form sheltered exterior spaces while helping to mitigate the height of the house against the steepness of the grade.

JIG Construction, our fabrication shop, designed and built the dining table, the porch table, interior millwork and the custom exterior doors.

This weekend house occupies the site of a former gravel quarry; the house creates a sunlit courtyard between two steeply sloping banks, against which we formed a pair of parallel concrete retaining walls that hold two wooden volumes containing public rooms and bedrooms. The main space, a large living and dining area with porches and terraces to east and west, stretches between the kitchen and breakfast rooms, which open to a kitchen garden, and the 3-story bedroom wing, which is nestled into the hillside.

The house provides open, airy spaces that connect directly to the outdoors for family gatherings and a series of private rooms for the family and their guests.  The warmth of wood construction acts as a counterpoint to the concrete that shapes the landscape. The structural timber frame creates the floors and roofs of the house, cantilevering these planes to create soffits and overhangs that shield the interior from summer sunlight and form sheltered exterior spaces while helping to mitigate the height of the house against the steepness of the grade.

JIG Construction, our fabrication shop, designed and built the dining table, the porch table, interior millwork and the custom exterior doors.