Seal Cove House

This small house occupies a shelf of land on a steeply sloping site overlooking Seal Cove, a narrow inlet along Maine's North Atlantic Coast.  Our clients wanted to build their summer home in this extraordinary place, while making every effort to minimize the impact of the building on the character and ecology of the land.  Working closely with excavating contractors and riggers, we developed a prefabricated frame and panel assembly system to be lowered into position once the foundation walls needed to retain the steep bank above the house were complete.

Formed by twelve glue-laminated southern yellow pine arches and enclosed by cedar and pine-clad structural insulated panels, the barn-like volume contains a continuous common space of living, dining, and kitchen areas, a master bedroom at the north end of the house and two loft bedrooms for the clients' teenage sons.  Using minimal excavation, we saved large trees near the building by protecting their roots from damage.  As a result, our clients step directly from the house into the unmanaged ecology of their site, while those natural root systems minimize the potential for the erosion normally created by building construction.

This small house occupies a shelf of land on a steeply sloping site overlooking Seal Cove, a narrow inlet along Maine's North Atlantic Coast.  Our clients wanted to build their summer home in this extraordinary place, while making every effort to minimize the impact of the building on the character and ecology of the land.  Working closely with excavating contractors and riggers, we developed a prefabricated frame and panel assembly system to be lowered into position once the foundation walls needed to retain the steep bank above the house were complete.

Formed by twelve glue-laminated southern yellow pine arches and enclosed by cedar and pine-clad structural insulated panels, the barn-like volume contains a continuous common space of living, dining, and kitchen areas, a master bedroom at the north end of the house and two loft bedrooms for the clients' teenage sons.  Using minimal excavation, we saved large trees near the building by protecting their roots from damage.  As a result, our clients step directly from the house into the unmanaged ecology of their site, while those natural root systems minimize the potential for the erosion normally created by building construction.

This small house occupies a shelf of land on a steeply sloping site overlooking Seal Cove, a narrow inlet along Maine's North Atlantic Coast.  Our clients wanted to build their summer home in this extraordinary place, while making every effort to minimize the impact of the building on the character and ecology of the land.  Working closely with excavating contractors and riggers, we developed a prefabricated frame and panel assembly system to be lowered into position once the foundation walls needed to retain the steep bank above the house were complete.

Formed by twelve glue-laminated southern yellow pine arches and enclosed by cedar and pine-clad structural insulated panels, the barn-like volume contains a continuous common space of living, dining, and kitchen areas, a master bedroom at the north end of the house and two loft bedrooms for the clients' teenage sons.  Using minimal excavation, we saved large trees near the building by protecting their roots from damage.  As a result, our clients step directly from the house into the unmanaged ecology of their site, while those natural root systems minimize the potential for the erosion normally created by building construction.

This small house occupies a shelf of land on a steeply sloping site overlooking Seal Cove, a narrow inlet along Maine's North Atlantic Coast.  Our clients wanted to build their summer home in this extraordinary place, while making every effort to minimize the impact of the building on the character and ecology of the land.  Working closely with excavating contractors and riggers, we developed a prefabricated frame and panel assembly system to be lowered into position once the foundation walls needed to retain the steep bank above the house were complete.

Formed by twelve glue-laminated southern yellow pine arches and enclosed by cedar and pine-clad structural insulated panels, the barn-like volume contains a continuous common space of living, dining, and kitchen areas, a master bedroom at the north end of the house and two loft bedrooms for the clients' teenage sons.  Using minimal excavation, we saved large trees near the building by protecting their roots from damage.  As a result, our clients step directly from the house into the unmanaged ecology of their site, while those natural root systems minimize the potential for the erosion normally created by building construction.

This small house occupies a shelf of land on a steeply sloping site overlooking Seal Cove, a narrow inlet along Maine's North Atlantic Coast.  Our clients wanted to build their summer home in this extraordinary place, while making every effort to minimize the impact of the building on the character and ecology of the land.  Working closely with excavating contractors and riggers, we developed a prefabricated frame and panel assembly system to be lowered into position once the foundation walls needed to retain the steep bank above the house were complete.

Formed by twelve glue-laminated southern yellow pine arches and enclosed by cedar and pine-clad structural insulated panels, the barn-like volume contains a continuous common space of living, dining, and kitchen areas, a master bedroom at the north end of the house and two loft bedrooms for the clients' teenage sons.  Using minimal excavation, we saved large trees near the building by protecting their roots from damage.  As a result, our clients step directly from the house into the unmanaged ecology of their site, while those natural root systems minimize the potential for the erosion normally created by building construction.